Co wlewać i jak długo trzymać alkohol w piersiówce?
Kupując pierwszą w życiu piersiówkę zastanawiasz się jak długo możesz przetrzymywać w niej alkohol i jakim alkoholem ją wypełnić.
Jaki alkohol wlewać do piersiówki?
Najlepszym alkoholem do przetrzymywania w piersiówce jest koniak i brandy. Ich zaletą jest to, że nie tracą swojego unikalnego smaku nawet po podgrzaniu. Wybierając się na ryby istnieje możliwość schłodzenia buteleczki, więc w takim przypadku inne alkohole również wchodzą w grę. Jednak dla większości sytuacji należy wlać do naczynia taki alkohol, jaki preferujemy i który nam smakuje.
Jak długo alkohol może znajdować się w piersiówce?
Alkohol powyżej 40% nie fermentuje. Dlatego teoretycznie nie powinniśmy się martwic o stratę walorów smakowych podczas przetrzymywania go w buteleczce. Procenty mogą ulecieć jedynie przy otwartym naczyniu, a ponadto grozi wtedy wywietrzeniem. Czyste alkohole mają więc tę przewagę nad likierami, że nie mają daty ważności.
Jak wiemy szkło jest idealnym tworzywem do przechowywania alkoholu. Możemy bez obaw trzymać w nim w nieskończoność napój wysokoprocentowy. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku metalu. Ze względu na możliwość pojawienia się metalicznego smaku, nie zaleca się magazynować trunku dłużej niż 3 dni. Jednak prawdziwi pasjonaci tego naczynia uważają, że miesiąc a nawet dłużej to okres, w którym bez uszczerbku dla alkoholu może być on przetrzymywany. Piersiówki wykonane ze stali lub aluminium nie nadają się za bardzo do długiego przechowywania alkoholu – trunek może być przetrzymywany w nich nie dłużej niż 3 dni.
Wybór piersiówki
Jak wybrać piersiówkę, aby dłużej móc zachować walory smakowe alkoholu? Odpowiednim wyborem może być buteleczka ceramiczna, ponieważ wszystkie trunki smakowe po podgrzaniu będą nasiąkać metalem i zmienią nieodwracalnie swoje wartości. Warto pamiętać, że piersiówkę trzymamy blisko ciała i podwyższona temperatura na pewno rozgrzeje alkohol.
Aby wiedzieć, jaką piersiówkę wybrać ważny jest preferowany przez nas trunek. Wlewając do naczynia czysty alkohol możemy być spokojni o jego smak, nawet po kilkunastu dniach.